Onderhoud van een Hibiscus

1. Weet waarom je snoeit

Hibiscusplanten groeien met terminale bloemen; dit betekent aan elk uiteinde van een tak een bloem groeit en dus niet bijvoorbeeld in het midden of begin. Door een gezonde hibiscusstruik te snoeien, laat je de hibiscus beter tot zijn recht komen en produceert de plant meer bloemen. Je kunt ook een beschadigde of stervende boom snoeien om verder afsterven te voorkomen en om nieuwe gezonde groei aan te moedigen.

2 Leer wanneer je kunt snoeien

Het snoeien van de hibiscus plant moet gepland worden om gelijk te lopen met de natuurlijke groeipatronen van de hibiscusplant. Je zou nooit een hibiscus moeten snoeien in het late najaar of de winter,omdat een hibiscus vrijwel altijd in het voorjaar groeit. Exacte tijden zullen variëren afhankelijk van je omgeving, maar gewoonlijk moet er gesnoeid worden in het voorjaar en een heel klein beetje in het najaar rond september.

3 Zorg voor het juiste gereedschap

Om schadevrij te snoeien heb je een aantal gereedschappen nodig een scherp mes een scherpe snoeischaar, een scherpe takkenschaar en een handzaag. Het kan ook in je voordeel zijn om een desinfecteringsmiddel voor de tuinbouw te halen om je gereedschappen schoon te maken voor je ze gebruikt. Anders kun je een ziektes verspreiden aan de plant waardoor die sneller afsterft.

Je gereedschappen moeten beslist scherp zijn; een bot mes, snoeischaar, of zaag zal meer schade veroorzaken dan als ze scherp zijn. Neem de tijd om je gereedschappen te scherpen, of koop nieuwe als die van jou te oud zijn

4 Weet waar je moet snoeien

In gedachten houdend dat de plaats waar je snoeit de plaats is waar nieuwe groei zal ontstaan, snoei je hibiscus altijd op de buitenste takken. Je zult ze allemaal afknippen op een cm afstand van de top van een knobbel, in een opwaartse hoek van 45 graden. Het onderste einde van elke snee moet dichter bij het centrum van de struik zijn, terwijl de bovenkant van de snee dichter bij de buitenkant van de struik is.

5 Weet hoeveel je kunt verwijderen

Hoewel de hoeveelheid van de plant wat je gaat snoeien zal variëren van situatie tot situatie, is de algemene regel dat je nooit meer dan 2/3 van een tak af moet snijden. Te veel van een plant afknippen wordt niet meer gezien maar als het beschadigen van de hibiscus.