Deze website maakt gebruik van cookies

  • Hibiscus snoeien

    Voor alle informatie over hibiscus snoeien vind je hier!

Hibiscus snoeien

Door het eerste voorjaar na aanplant alle takken tot de helft toe terug te snoeien, wordt ervoor gezorgd dat de plant zich bossig gaat vertakken. Feitelijk heeft de hibiscus geen snoei nodig. De plant ontwikkelt zich vanzelf in een mooie vorm, bij de meeste cultivars vaasvormig opgaand. Wel moeten dode en beschadigde takken verwijderd worden. De zaaddozen kunnen na de bloei blijven zitten.

Als de struik te breed wordt of anderszins uit vorm is geraakt kan er wel gesnoeid worden. Snoei bij voorkeur in maart. De hibiscus bloeit op eenjarig hout, dus op de jonge takken die zich in hetzelfde groeiseizoen ontwikkeld hebben. Is de plant alleen wat te breed of te hoog geworden, dan kunnen de jonge takken, het gedeelte dat het vorige jaar aangegroeid is, eraf geknipt worden. Moet er echt verjongd worden, dan kunnen de hoofdtakken op circa 50 cm vanaf de grond afgezaagd worden. Hij zal dan weer van onderaf gaan uitlopen. Er kan ook voor gekozen worden om dit over twee jaar te spreiden, om niet gelijk met een kale plek in de tuin geconfronteerd te worden, en om ook in het komende seizoen nog verzekerd te zijn van bloei.

Altheastruik/Tuinhibiscus

Hibiscus is een prachtige struik voor de nazomer. Hij bloeit in aug.-sept. met enkel of gevulde bloemen in allerlei tinten van wit, roze, zachtroze tot violetblauw. Alle hibiscussen zijn echte zonaanbidders. Geef een hibiscus een zonnige standplaats. Op zo’n plek zal hij de meeste bloemknoppen aanleggen met als gevolg een rijke bloei. De struik heeft een opgaande groeiwijze en verliest zijn blad in de herfst.

Soorten

Hibiscus syriacus ‘Oiseau Bleu’ is zeer geliefd. Hij produceert grote, violetblauwe bloemen met een donkerrood hart in het centrum en wordt bijna 2 meter hoog en 2,50 meter breed. Ook de moeite waard zijn Hibiscus s. ‘Leopoldii’ en Hibiscus ‘Red Heart’. Hibiscus s. ‘Leopoldii’ draagt opvallende, gevulde witte met rozerode bloemen. De bloemen van Hibiscus s. ‘Red Heart’ zijn echt zuiver wit. Het hart van de bloem is dieprood. De bekende Hibiscus s. ‘Woodbridge’ bloeit met dieproze 8 cm grote bloemen met donkerrood gevlekt hart.

Hibiscus op stam

Hibiscus syriacus wordt ook als boompje op stam verkocht. Hibiscus s. ‘Helene (wit met rood hart) en Hibiscus s. ‘Diana’ ( witte bloemen ) zijn dan een goede keuze.